Pärilikud haigused

TrükiRebukoti vesitõbi
Äsjakoorunud maimudel laieneb rebukott põiekujuliselt olles klaasjalt läbipaistev. Suure rebukotiga maimud on väheliikuvad, ujuvad suu ammuli. Haigestunud kaladel kõverdub selgroog ja hingamine raskeneb. Moonutatud kehakuju tõttu on maimude liikumine piiratud ning nad kannatavad toidupuuduse all. Haigus tekib kas marja vigastamisel mehaaniliselt või pärilikult. Haigus on ravimatu ning kalad surevad enne täisikka jõudmist.

Kehalised väärarendid
Kehalisteks väärarenditeks on sünnidefektid nagu uime puudumine, kahesabalisus, kõverdunud selgroog jne. Esineb samade vanemate maimude ristumisel omavahel. Haigus võib tekkida ka marja mehaanilisel vigastamisel. Haigus on ravimatu ning vaimud hukkuvad.

Pärilik viljatus e. steriilsus
Liikidevaheliste kunstlike ristamise teel saadud erakorralistel aretusvormidel puudub sageli sigimisvõime sugurakkude ebanormaalse arenemise tõttu. Viljatuks võivad jääda ka kestva sisearetuse puhul lähedaste sugulaste järeltulijad ning liiga vanade või liiga noorte kalade järglased.

Pärilik vastuvõtlikkus parasiit- ja keskkonnast tingitud haigustele
Mõnede kalaliikide puhul puudub kaladel teatava kindla haiguse vastu immuunsus ning nad haigestuvad praktiliselt kohe kui selle haigusega kokku puutuvad (neoontõbi haratsiinlastel, välisparasiidid kuldkaladel). Enamikul juhul on kalade immuunsus seotud ka keskkonnaga. Pikaajaliselt ühes keskkonnas kasvanud kala omandab vees olevate bakterite ja parasiitide vastu immuunsuse. Uude elupaika viies kaladel puudub uues vees elavate parasiitide ja bakterite vastu immuunsus. Sobiva keskkonna puhul hakkab kala organism uues keskkonnas välja töötama immuunsüsteemi seal elavate parasiitide ja bakterite vastu. Nõrgemad kalad tihti haigestuvad ja surevad uude kohta transportides.