Nagu kalad, vajavad ka taimed hooldust erinevate väetiste näol, mis lisavad vajalikke toitaineid. Saate lisada CO2, lämmastikku, fosforit, rauda ja mikroelemente erineval viisil ning ainult väetamine tagab Teie akvaariumitaimede optimaalse kasvu ja kaunid värvid.

Foto: www.dennerle.com

Akvaariumitaimed vajavad kasvamiseks toitaineid. Peamine toitaine on CO2, mille puudus on ühtlasi ka taimede kasvu peamiseks pärssijaks akvaariumis. Kui Te ei lisa täiendavat CO2, on taimed sõltuvad sellest, mida kalad ja bakterid akvaariumis loomulikul teel eraldavad ja mis ei ole piisav kategooriate KESKMINE ja KEERULINE taimede jaoks. CO2 vajalikkusest ja lisamisest saab lugeda põhjalikumalt meie pikemast blogipostitusest.

Peale CO2 vajavad taimed ka lämmastikku (N), kaaliumi (K), fosforit (P) ja mangaani (Mn). Neid aineid nimetatakse makrotoitaineteks, kuna taimed vajavad suhteliselt suuri koguseid. Akvaariumitaimed suudavad omastada kõiki makrotoitaineid nii juurte kui ka lehtede kaudu, mistõttu võib väetist lisada voolava väetisena vette või kapslitena substraadile. Kui lisate vette väetist, vajab see sagedast doseerimist (ideaalis iga päev) ja üleväetamine võib põhjustada vetikaprobleeme, kui taimed ei suuda väetist lisamisel omastada. See on aga ainus võimalus väetist lisada näiteks samblale, ujuvatele taimedele ja taimedele kividel ja puujuurtel, kuna nende juured ei asu pinnases. Toitainetekapslid sobivad ideaalselt suurtele ja tugevatele taimedele või esiplaani taimede väljakujunenud vaipkattele. Algajamale akvaristile sobivad lihtsamate taimede jaoks hästi Dennerle Plant Care Basic kapslid ning edasijõudnutele ja tihedama/nõudlikumate taimedega akvaariumile Dennerle Plant Care Pro kapslid

.

Kolmas toitainete kategooria on mikroelemendid nagu raud, vask, molübdeen, tsink ja boraat. Need ained on osa elutähtsatest ensüümidest ja kui mikrotoitaineid napib, kasvavad taimed aeglasemalt ja hakkavad ilmnema puudulikkuse sümptomid. Saate lisada mikrotoitaineid nii vedelväetise kujul kui ka Dennerle Plant System E15 toitumiskapslitena.